Activiteiten

Steden die een bezoekje waard zijn:

Sint-Truiden 

De Begijnhofsite is en rustige plek net buiten het stadscentrum. Het Sint-Agnesbegijnhof van Sint-Truiden is UNESCO-Wererlderfgoed. Het werd gesticht in 1258 op grond, geschonken door Abt Willem van Rijkel.

Een bezoek aan de begijnhofsite mag je niet missen. Als individuele bezoeker, krijg je de kans de geschiedenis van de begijnhofkerk – Unesco werelderfgoed te ontdekken. Je leert alle  interessante plekjes van het begijnhof kennen en je kan de  prachtige muurschilderingen in de begijnhofkerk bewonderen.

Toegang is gratis, tenzij bij tentoonstellingen.

De Bloesemfeesten: elk jaar in april verandert Haspengouw in één  grote bloesemzee. Een fenomeen dat op dergelijke schaal maar op enkele plaatsen in de hele wereld voorkomt. Een maand lang bruist de hele regio elke dag opnieuw van de fruitige activiteiten. Sfeervolle bloesemfeesten, fruitbedrijven en veilingen die hun deuren voor je openen, fruitige routes,…

Voor meer info neem zeker eens een kijkje op: www.bloesemfeesten-haspengouw.be

Oogstactiviteiten, rijpe kersen, bessen, frambozen en aardbeien in juni en juli, miljoenen appels, peren en druiven in september en oktober. De hele regio geurt naar het heerlijke kwaliteitsvolle fruit.

De oogsttijd is een uitgelezen moment voor een tocht tussen de fruitbomen: te voet, met de fiets,Vespa of met de auto. Fruitbedrijven vieren feest, veilingen zetten de deuren open, markten met streekproducten kleuren de kerkdorpjes …

Voor meer info over Sint-Truiden: www.toerisme-sint-truiden.be/startpagina-toerisme.html

HASSELT

Het Mode Museum

Dat de stad Hasselt en zijn inwoners zich veel met mode bezig houden is duidelijk te merken aan het grote en brede winkelaanbod in het centrum van de stad. Voor meer authentieke stukken waaronder doopkleding, avondkleding en bijzondere  bruidsjurken moet je echter een bezoek brengen aan dit museum.

Het modemuseum is opgericht in 1987 en heeft stukken tentoongesteld waarvan enkelen terug gaan tot 1750. Nog altijd is men bezig de collecties uit te breiden. Er zijn tevens hedendaagse collecties en  ontwerpen voor de toekomst te bewonderen. De diverse tijdelijke tentoonstellingen zorgen er voor dat er altijd weer iets nieuws te ontdekken is.

Meer info: www.modemuseumhasselt.be

De Japanse tuin in Hasselt is, als grootste van zijn soort in Europa, de plek bij uitstek om de Japanse cultuur ten volle te beleven.

Oorspronkelijk zette een Japanse tuin aan tot meditatie en bezinning en dat is in Hasselt niet anders. Wie rust zoekt, kan hier een bankje vinden om naar de watervallen te luisteren, de koivissen te bezichtigen en voederen, te picknicken of rustig rond te wandelen en te genieten van het wisselende uitzicht.

Meer info: www.visithasselt.be/nl/japanse-tuin

In de voormalige kloosterhoeve van Hasselt zit sinds 1987 het Nationale Jenever Museum. Middels rondleidingen, workshops en  het leren herkennen van geuren en smaken word je wegwijs gemaakt in de het gehele productieproces van Jenever. Natuurlijk is er aan het einde van de rondleiding de mogelijkheid om een glaasje te proeven.

Meer info over Hasselt kan je vinden op: www.visithasselt.be

Borgloon

Het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh maakte de doorkijkkerk van Borgloon. Reading between the Lines is 10 meter hoog en bestaat uit 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat in de vorm van een Loons kerkje. De constructie weegt maar liefst 30 ton. De speciale constructiewijze zorgt ervoor dat het landschap altijd zichtbaar blijft doorheen de kerk, zowel van op afstand als van dichtbij. De kerk is hierdoor wel aanwezig, maar ook afwezig in het landschap en dus zeker de moeite waard om een keertje te gaan bezoeken.

Extra info over Borgloon kan je vinden op: www.borgloon.be

Tongeren

Reeds meer dan 30 jaar is Tongeren op zondagmorgen, en dit reeds van in de vroege ochtend, een levendige stad. De meer dan 350  standhouders en een 40-tal antiekzaken stallen dan hun beste waar uit  voor de talrijke bezoekers aan de grootste antiek-en brocantemarkt van  de Benelux. Het bezoek kan afronden met een bezoek aan de  binnenstad of het meepikken van een gezellig terrasje of smaakvol  restaurant is de garantie voor een geslaagde uitstap.

Meer info over Tongeren vind je op: www.tongeren.be/Toerisme

Luik

De Grand Curtis, dit museum in het historische hart van de Vurig Stede in Luik biedt kunst en geschiedenis van zo’n 7000 jaar geleden. Dit in maart 2009 geopende museum heeft ook indrukwekkende  tuinen met daarin een cafetaria. Verschillende thema’s komen aan bod  voor een reis in de geschiedenis. Zo zijn er archeologische collecties,  collectie van het Glasmuseum, collectie wapens en de XIXe eeuw in  Luik.

Info: www.lesmuseesdeliege.be/grand-curtius/

De Bueren trap, wie een mooi en bijzonder uitzicht wil hebben over  de stad Luik moet even klimmen. Als je bovenaan de Bueren trap staat,  na 373 treden, krijg je het mooie uitzicht kado. Gelukkig zijn er tijdens  deze klim zo nu en dan bankjes te vinden om op krachten te komen.  Deze trap is te vinden aan de rand van het centrum.

Meer info over Luik vind je op: www.liege.be/tourisme